lördag 23 oktober 2010

Döm inte någon förrän du gått en mil i hans mockasiner

bild från www.weheartit.com
Det slog mig häromdan hur snabba vi människor är på att döma andra. Vi har inte en susning om deras tankar, drömmar, rädslor och bakgrund. Vi vet inte orsaken till att människor beter sig på ett visst sätt eller varför och vilken sida av dem som de visar oss och vilken de väljer att gömma. Vi vet inte vilka bördor de bär i sin ryggsäck eller vilka saker de fått gå igenom genom livet. Ingen är perfekt. Inte jag. Inte du. Inte grannen med den mycket yngre frun, de fina bilarna eller alla utlandsresorna. Tänk om vi människor kunde försöka se bakom allt yttre, alla fasader, alla masker och försöka se människan bakom. Att försöka förstå varför människor beter sig på ett visst sätt. Vi föds alla rena, oförstörda och oskuldsfulla men sedan händer något på vägen och vi formas av våra upplevelser och vår uppväxt. Jag tror att många människor går omkring och känner sig missförstådda på grund av att andra inte tar sig tid att lära känna dem ordentligt utan skapar sig en bild redan från början och envist håller fast vid den. Det enda som krävs är ju egentligen bara viljan och tilltron till att inse att det kanske finns en helt annan människa bakom alla masker. En del har lätt att bjuda på sig själv helt ohämmat framför alla medan andra kanske bara behöver rätt tillfälle och rätt frågor. Jag gillar det gamla indianordspråket: Döm inte någon förrän du gått en mil i hans mockasiner" Därför får det bli titel på detta inlägg. Och samtidigt en uppmaning till alla. Lär känna dina medmänniskor så kanske du upptäcker saker du inte visste att du ville veta.

5 kommentarer:

 1. Åh, vad rätt du har! Jag kan bara instämma. Har också skrivit om det här för ett litet tag sedan och jag tycker verkligen att det är synd att många (säkert även jag) dömer andra alldeles för snabbt!

  SvaraRadera
 2. Så sant så sant...brukar påminna folk om det på bloggen ibland då jag jobbar med människor som folk oftast har fördommar om trots att dom inte har en aning om vilka erfarenheter som har tagit dom dit dom är i dag...
  En väldigt bra blogg du har så jag blev glad nu att jag hittade dig:-)

  SvaraRadera
 3. Nej, vad vet vi egentligen? Mycket bra ord

  SvaraRadera
 4. åller helt med detta, så angående inlägget ovanför så ska man inte döma människor efter första anblicken på dejtingsajt.. kärleken kan ligga framför ögonen :)

  SvaraRadera