torsdag 7 oktober 2010

Stöddig bakom skärmen

Bild från www.weheartit.com

Med dagens alla nätforum har ett nytt fenomen uppenbarat sig,  nämligen frågan: Får man skriva vad som helst i en forumtråd? Jag tänker på de som envist hävdar sin rätt att totalt dissa trådstartarens ämne eller frågeställning därför att ”det är ett öppet forum där man får skriva vad man vill”  Javisst, det är ett fritt land också med yttrandefrihet och du får säga vad du vill. Men då får du också räkna med att folk reagerar på oönskat sätt (eller önskat, om syftet nu är att reta upp någon).
Exempel: Person A har hittat några hus som han/hon är intresserad av. Han/hon ber då forummedlemmarna om lite tips och råd i valet. Vilket hus är mest värt priset med tanke på avstånd till jobb, stan och dyl.? Ska man ta det nyrenoverade huset som är lite dyrare eller renoveringsobjektet? Person A behöver alltså lite vägledning. Då infinner sig följande skeende: person B, C och D har egna erfarenheter av husköp och kommer med lite goda och passande tips. Person E och F tycker A ska köpa bostadsrätt istället (fastän A gjort klart att de är hus som gäller, inget annat) medan person G och H börjar tvista om A verkligen har råd att köpa hus, var inte A:s make/maka arbetslös? Person I och J fortsätter att gräva i A:s ekonomi medan person K och L  tycker att A ska lägga pengarna på nåt annat istället. Då kommer M och N in i debatten och gör klart för A att ”du kommer aldrig att få något lån på den summan” (omedvetna om att A redan har ekonomin klar pga ett stort arv) När A bemöter personerna G-N:s kritik och hänvisar till att inget av det är svar på hans/hennes ursprungliga fråga och tycker att kritiken är obefogad sker följande: G-N blir ursinniga och menar att A har slängt ut en fråga och då får man vänta sig andra svar än man räknat med. ”Det är minsann ett fritt forum och sånt får man ta”
Javisst,  man kanske inte alltid får de svar man väntat sig men att börja kritisera trådstartaren för helt andra saker än det han/hon egentligen frågade om och att i vissa fall smutskasta denne är, tycker jag, oacceptabelt beteende. Att dessutom hänvisa till bl.a. yttrandefrihet tycker jag är att gå för långt. Du får säga vad du vill ute i samhället också men då får du också ta konsekvenserna av det. Konsekvenser som i vissa fall leder till domstolen för t.ex förtal, hets mot folkgrupp eller kränkning.
Har vi verkligen blivit så fega att vi vågar (och tror att vi kan) säga/skriva vad som helst bara för att vi har en skärm emellan oss som gör att vi får en falsk trygghet? Jag slår vad om att dessa forum-”bråkstakar” inte skulle våga säga exakt vad de tycker till t.ex personer ute på stan. De skulle inte säga till personer som sitter och tigger: ”Skaffa dig ett jobb istället”. Då kan man fråga sig varför. För att det helt enkelt inte är deras ensak. Men helt plötsligt har allt som skrivs i forumtrådarna blivit deras ensak. Som att det är deras rättighet att lägga sig i och läxa upp folk.
Nej, jag röstar för lite mer nät-hyfs och forum-hyfs och vanlig mänsklig vänlighet, omtanke, ödmjukhet och lyhördhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar