onsdag 25 december 2013

Att vara annorlunda

Jag gick in här och upptäckte att det är ett helt år sedan jag skrev sist. Mycket har hänt under det här året. Dels har jag flyttat till Göteborg och blivit sambo och blivit matte åt ytterligare en katt.

Men det som satt djupast spår under det här året är min diagnos som jag fått. Jag har alltid varit annorlunda, ända sedan barndomen och det har rullat många tårar nerför mina kinder över detta och över att jag inte riktigt fått till det i kontakten med andra människor. Förra hösten kom jag över lite läsning om aspergers och jag förstod genast att det är ju det här jag måste ha. Allting bara föll på plats och stämde in så väl på mig. Så jag kontaktade sjukvården för en utredning som skedde under sommaren och nu i oktober så fick jag mina misstankar bekräftade. Jag har aspergers. Eller autismspektrumsyndrom som det också kallas numera. Jag har aldrig nånsin misstänkt detta tidigare även om jag visste att jag var annorlunda.

Det var en lättnad att förstå att det faktiskt finns en orsak, en annorlunda koppling i hjärnan jämfört med "normala" människor. Men samtidigt känner jag en stor sorg. En sorg över att jag inte fått denna diagnosen som yngre så att jag hade kunnat få känna att jag är okej ändå, att jag hade kunnat förstå mig själv tidigare och framför allt, att andra människor hade förstått mig på ett helt annat sätt. Sorgen över ett liv som blev annorlunda hade funnits där ändå såklart men det hade underlättat mycket att få veta det långt tidigare.

Det hade besparat mig en massa kärlekssorg om jag kunnat berätta för de jag dejtat i livet att jag har den här diagnosen och därför funkar jag såhär. Jag inser att jag är orsaken till att de flesta förhållanden jag haft har kraschat och det känns skitjobbigt att inse att jag sårat människor jag älskat en gång genom ord som jag inte förstått förrän nu att man inte kan säga till folk för då blir de ledsna.

Å andra sidan så är jag glad att det tog slut för då hade jag inte träffat mannen som jag bor med nu. Han som är den rätte och som jag hoppas få spendera resten av livet med. Självklart är det ingen dans på rosor att leva med någon som har aspergers och vi har våra motgångar och duster. Ingen är perfekt men vi är perfekta ihop.

Jag hittade en bra lista på hur aspergers kan uttrycka sig hos kvinnor. Man måste komma ihåg att alla aspergare är olika och unika, och att graden av svårigheter skiljer sig hos alla aspergare.

Appearance/Personal Health

‘Dresses comfortably due to sensory issues and practicality’
Jag kan verkligen inte använda vissa material. Det bara känns obekvämt i hela kroppen. Ull kliar. Tvättrådslappar som sitter i nacken klipps bort direkt. Högklackat är snyggt men är så fruktansvärt obekvämt att det är plågsamt att gå i det. Skor måste vara ytterst bekväma för att jag ska använda dem så jag äger knappt några finskor alls. Det är som att vissa plagg och material nästan gör ont och det är pga min överkänsliga känsel
 
‘Will not spend much time on grooming and hair. Hairstyles usually have to be ‘wash and wear’
Sminkar mig på fem minuter och frisyren måste vara extremt lättskött för att jag ska kunna ha den. Låter det helst självtorka, ju mindre arbete desto bättre.

  
‘Eccentric personality; may be reflected in appearance’
Nja jag vet inte om jag klär mig udda precis, bara bekvämt

 
‘Is youthful for her age, in looks, dress, behaviour and tastes’
Japp! 
 
  
‘May have many androgynous traits despite an outwardly feminine appearance. Thinks of herself as half male/half female’
Jag har aldrig varit en flick-flicka, trots att mamma envisades med att ta på mig klänningar som barn men när jag blev äldre så använde jag aldrig klänningar. Det har kommit först de senaste 8-10 åren men det händer inte ofta. Jag gick jämt omkring i bylsiga kläder som tonåring och vägrade bära tajta kläder. Jag sminkade mig inte heller under tonåren så ja, jag kan nog räknas som lite pojkflicka på det sättet. Jag älskade att klättra i träd som liten och gillade bilbanor.

‘May not have a strong sense of identity, and can be very chameleon –like, especially before diagnosis’
Stämmer. Jag har haft svårt att hitta min identitet, det hände inte förrän jag fyllt 30 och nu när jag fått diagnosen så har jag tappat bort den lite igen. 
 
‘Enjoys reading and films as a retreat, often sci-fi, fantasy, children’s, can have favourites which are a refuge’
Jag har alltid läst böcker och det har varit ett sätt för mig att fly tillvaron, vilket det fortfarande är. 

‘Usually happiest at home or in other controlled environment’
Stämmer definitivt. Jag har alltid känt mig tryggast hemma där jag kan kontrollera vad som händer.  
Att vara hemma hos någon annan kan vara läskigt och jag klarar inte att stanna många timmar innan jag måste hem. 
 

Intellectual/giftedness/education/vocation

 

‘May have been diagnosed as autistic or Asperger’s when young, or may have been thought of as gifted, shy, sensitive, etc. May also have had obvious or severe learning deficits’
Ja nu fick jag ju min diagnos som nybliven 40-åring men jag vet att jag upplevdes som väldigt blyg som liten och väldigt känslig. Inlärningssvårigheter hade jag också då jag hade svårt att engagera mig och lära mig saker i skolämnen som jag fann ointressanta.
 
‘Often musical, artistic’ .
Jag upplever mig som kreativ även om jag inte har tålamod med vissa kreativa saker som att sy, sticka, virka osv. jag måste fastna för det till 100% för att det ska vara nån idé att fortsätta med det.

‘May have a savant skill or strong talent’
Jag är extremt duktig på att söka information och ta reda på saker.
 
‘May have a strong interest in computers, games, science, graphic design, inventing things of a technological and visual nature. More verbal thinkers may gravitate to writing, languages, cultural studies, psychology’
Skrivande är min grej även om jag är intresserad av teknik och datorer också.

 
‘May be a self-taught reader, been hyperlexic as a child, and will possess a wide variety of other self-taught skills as well’
Jag lärde mig läsa som fyraåring och har alltid varit bra på ord och att stava men att sedan använda dem i sociala situationer har varit svårare.

 

‘Can be very passionate about a course of study or job, and then change direction or go completely cold on it very quickly’
 Japp! Oftast är det bättre i fantasin och när sen verkligheten kommer blir det en chock och besvikelse och jag tröttnar.

‘Will often have trouble holding onto a job and may find employment daunting’
Japp!
 
‘Highly intelligent, yet sometimes can be slow to comprehend due to sensory and cognitive processing issues’
Precis! Jag ÄR intelligent men har ofta svårt att förstå sammanhang och har ett stort behov av att människor är övertydliga mot mig. Så jag är inte socialt intelligent men jag är inte dum i huvudet heller.
 
‘Will not do well with verbal instruction – needs to write down or draw diagram’
Stämmer! Jag behöver se det framför mig för att jag ska förstå hur man gör vissa grejer. Gärna skrivna instruktioner eller bilder. 

Emotional/Physical

‘Emotionally immature and emotionally sensitive
Jag är överkänslig och det är skitjobbigt. Jag har svårt att stå upp för mig om någon är elak eller orättvis. Har oerhört svårt för auktoriteter och känner mig som en femåring om någon blir arg på mig eller försöker gå emot mina principer eller åsikter.

‘Anxiety and fear are predominant emotions’
Mmmm.. mycket ångest och rädsla har kommit och gått genom åren och många depressioner men nu har jag medicin som lindrar de värsta besvären iaf.‘Strong sensory issues – sounds, sights, smells, touch, and prone to overload (less likely to have taste/food texture issues as males)’
Ojojoj... det här är den jobbigaste delen. Jag är otroligt känslig för ljud, ljus, dofter, smaker och det har blivit mycket värre sista åren. Jag vill bara krypa ur skinnet vid flimrande ljus,folk som smaskar el smackar när de äter, vissa dofter, folk som pratar högt osv. När jag åker tåg väljer jag den tysta kupén så jag slipper folks högljudda skrattande, pratande i telefon, prasslande med godispåsar el dyl, Och barnskrik. Finns inget värre och jag håller på att gå i bitar om nån unge skriker i affären el på bussen och skriker hen en längre stund så måste jag därifrån helt enkelt. Bussen kan vara en prövning ibland men jag har alltid med mig hörlurar och min mobil laddad med musik så jag kan stänga ute så mycket som möjligt. Tyvärr kan man inte stänga ute allt men tack och lov så åker jag ganska korta sträckor när jag väl åker buss. Jag klarar av att gå i stan om jag har en bra dag men bara 2-3 timmar, sen måste jag hem och sova för då är jag helt slut. När jag var på bokmässan 3-4 timmar sist så sov jag nästan hela dagen efter för det är så trött jag blir av att vara ute bland folk. Igår på julafton så var vi hemma hos mina svärföräldrar och jag var tvungen att dra mig undan några timmar i ett annat rum och lyssna på musik i lurarna och läsa lite för att orka vara social resten av timmarna. Ändå är jag helt slut idag.
Jag tror inte jag skulle klara av att åka till Ullared även om jag för några år sedan klarade 5-6 timmar där. men idag skulle det inte funka. Jag gick in i väggen för andra gången förra hösten och det har förvärrat mina aspergersymtom ordentligt. De går oftast hand i hand-asperger och utbrändhet.

‘Stims to soothe when sad or agitated: rocking, face-rubbing, humming, finger flicking, leg bouncing, finger or foot-tapping’ 
En del av det förekommer ja.

‘Similarly physical when happy, hand flapping, clapping, jumping, singing, running around, dancing, bouncing’
Njae det är väl inte så mycket jag precis.

‘Prone to temper or crying meltdowns, even in public, sometimes over seemingly small things due to sensory or emotional overload’
Jag uttrycker det mest inåt, har svårt att visa det utåt men det stämmer helt klart.
 
‘Hates injustice and hates to be misunderstood, this can incite anger and rage’
Jodå

 
‘Prone to mutism when stressed or upset, especially after a meltdown. Less likely to stutter than male counterparts but may have raspy voice, monotone at times, when stressed or sad’
Japp!

Social/Relationships

‘Word and actions are often misunderstood by others’
Japp! 
 
‘Is very outspoken at times, may get very fired up when talking about passions/obsessive interests’
Jajamen!
 
‘Like her male counterpart, will shut down in social situations once overloaded, but is generally better at socializing in small doses. May even give the appearance of ‘skilled’, but it is a ‘performance’
 Jupp!


 
‘Will not have many girlfriends and will not do ‘girly’ things like shopping with them or have get-togethers to ‘hang out'’
Det är trevligt att ha tjejkompisar men jag har inget större behov av att umgås med dem mer än nån gång i halvåret kanske. 
 
‘Will have a close friend or friends in school, but not once in adulthood is reached’
Har aldrig haft riktigt nära vänner vilket är en stor sorg.
 
‘May or may not want to have a relationship. If she is in a relationship, she probably takes it very seriously but she may choose to remain celibate or alone’
Jag är seriös i mina relationer, skulle aldrig vara tillsammans med nån för att slippa vara ensam.
 
‘If she likes a male, she can be extremely, noticeably awkward in her attempts to let him know, e.g. she may stare when she sees him or call him repeatedly. This is because she fixates and doesn’t understand societal gender roles. This will change with maturity’
Haha nja inte ringa eller stirra, det har jag varit för blyg för. Men många rundor med vovven blev det till gatan där mitt span bodde när jag var i yngre tonåren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar